1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Сайта е преместен! Има нов сайт.

Сайта е преместен! В новия сайт са прехвърлени всички стоки, клиенти и поръчки. Адреса е същия: https://smoking-maniac.com Ако не влизате в новия сайт а в стария - изтрийте кеша на браузъра.

Всички стари запомнени линкове няма да работят! В този сайт поръчки повече не могат да се правят.

Съдържание на магазина

Последно от форума

  • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Температурен контрол реализиран с DNA25D / DNA40D

Публикувано от на в Електроника
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2226
  • Абонирайте се
  • Печат
Предна - Следваща >>

Страница 1 от 2

IMG 0691В новите електроники за модове на известната фирма EVOLV е реализиран температурен контрол на нагревателя. Как се осъществява това при положение, че се ползват стандартни RBA изпарители в които няма датчик за температурата? От Evolv Ltd. разчитат на на промяната на съпротивлението на нагревателя от температурата, като са заложили тази сметната промяна в алгоритъма на поцесора. Колкото повече се вдига температурата на нагревателя толково повече той си променя съпротивлението.

 

 

IMG 0692За съжаление този алгоритъм е неприложим към нагревателите направени със стандартните съпротивителни проводници - нихром и кантал. Сплавта от която са направени те се променя в доста широки граници в зависимост от конкретния производител и конкретния вариант на кантала или нихрома.

 

Поради това от Evolv са подходили нетрадиционно с ползването на никелов проводник за нагревателя. Никела е еднокомпонентен елемент - тук е важно той да е чист и да няма примеси които биха повлияли на резултатите. Ето една таблица по която ще се ориентирате защо е избран тъкмо никела:

 

Температурен коефициент на съпротивлението при 20 гр. С

Material Element/Alloy "alpha" per degree Celsius
===============================
Nickel -------- Element --------------- 0.005866
Iron ---------- Element --------------- 0.005671
Molybdenum ---- Element -----------  0.004579
Tungsten ------ Element -------------- 0.004403
Aluminum ------ Element ------------- 0.004308
Copper -------- Element -------------- 0.004041
Silver -------- Element ---------------  0.003819
Platinum ------ Element -------------- 0.003729
Gold ---------- Element --------------- 0.003715
Zinc ---------- Element --------------- 0.003847
Steel* --------- Alloy ------------------ 0.003
Nichrome ------- Alloy ---------------- 0.00017
Nichrome V ----- Alloy ---------------- 0.00013
Manganin --------Alloy ----------- +/- 0.000015
Constantan ----- Alloy --------------- -0.000074


Цялата статия можете да видите ТУК 


Кривата на промяната на съпротивлението спрямо темпераурата вече може да бъде заложено в процесора. Обаче възниква още един проблем и то не малък - никела не е съпротивителен проводник. Примерно 1 метър от никел със сечение 0,40 мм има съпротивление 0,68 Ома, а при сечение 0,20 мм съпротивлението му е 2 Ом / 1 м. За един нагревател от никел реално се получава съпротивление 0,1 - 0,2 Ома.

 

           IMG 2063     IMG 2064     IMG 2065

 

Това означава, че тока който ще минава през нагревателя ще е доста по висок от този в другите модове. Това е по малкия проблем, но това означава, че същият ток трябва да се осигури от електрониката - това вече е предизвикателство. Реализирането на толкова нискоомен изход означава, че трябва да се ползват качествени и скъпи комутатори, било те транзистори или други елементи.

 

От фирмата добре са се справили със задачата, защото тяхната електроника работи от 0,1 Ом до 2 Ома. Според думите на Брандъм от Evolv реално тя може да работи и до 0,06 Ома !!  Температурата може да се регулира от 200 гр. F (по Фаренхайт) до 600 гр. F - Това са от 93 гр С - 315 гр. С.  Разбира се има опция температурния контрол изобщо да се изключи - това става като стигнем 600 гр. F и следващата позиция е OFF.

 

          IMG 2120   IMG 2121   IMG 2123   IMG 2124

 

За да бъде тази електроника универсална тя е направена да работи исъс стандартен нагревател изпълнен с кантал или нихром. Производителите са улеснили максимално потребителите като са направили това превключване от единия на другия режим автоматично. Разбира се с превключването от температурен контрол към стандартен режим губим възможността да следим температурата.

 

Как електрониката разбира какво е закачено на изхода? На първо време това е съпротивлението на изпарителя, но ние можем да сложим и нагревател с кантал който да има сходно съпротивление с това на никела. За да решат и този проблем електрониката следи как се променя съпротивлението на нагревателя след натискането на пусковия бутон.

 

Ако съпротивлението на нагревателя не се движи в зададените граници за промяна при никела платката се превключва в стандартен режим на подаване на напрежение според зададената мощност. Това поражда някои неудобства дори и когато нагревателя от никел - но за това ще говорим по нататък.

 

Накратко всеки път когато натиснем стартовия бутон процесора следи какво става в изхода и преценява как да постъпи. Ако параметрите са извън нормите които са зададени за единия режим той минава в другия. Забелязва се, че в стандартния режим за управление по мощност електрониката минава по бързо.

 

Дори когато сме в режима за температурен контрол се наблюдава кратко излизане от него и обратно връщане. Интересен беше експеримента в който в микро койл нагревател от никел беше поставен сух памук. Знаем какво става в този случай с обичайните електроники - памука изгаря. Тук обаче това не се случи - памука остана непокътнат а електрониката изписа "Temperature Protection" - тоест зададената температура е достигната и не се подава повече мощност.

 

Как управляваме тази температура по желание? Просто - това което указваме като температура по наше желание всъщност е горната граница която искаме да има. При нейното достигане електрониката започва да намаля мощността си докато достигне минимума от 1W. Четейки документацията ми стана интересно защо правят мощността да е от 1W до 25 / 40W (DNA25D / DNA40D). След доста опити истината излезе наяве - дори и 1W може да е достатъчен да се поддържа достигната температура а и така регулацията става много прецизна.
Оценете статията:
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Четвъртък, 27 Февруари 2020
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense