1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Съдържание на магазина

Последно от форума

  • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Залезът на тютюневия дим

Публикувано от на в Социална позиция
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 859
  • Абонирайте се
  • Печат

SmokersПродажбите на цигари в света спадат от години, а производителите не успяват да компенсират загубите си дори и с по-високи цени. Затова закриват фабрики и разработват нови продукти. Спадащите от години насам продажби на цигари принуждават много от големите имена в бранша да закриват производствени мощности.

 

Фабриките на британския концерн Imperial Tobacco (IMT) във френския град Нант и в британския Нотингам междувременно работят само с половин мощност, заради което ще трябва да бъдат закрити, а 900 души ще останат без работа.

 

В японската компания Japan Tobacco (JT) поради същата причина са застрашени дори 1 100 работни места в Северна Ирландия, Белгия и Германия. Дори и най-големите в бранша са принудени да свиват производството: Philip Morris International (PMI) закрива две свои фабрики в Австралия и Холандия, а British American Tobacco (BAT) за последните 10 години е редуцирал броя на фабриките си от 87 на 46.


Все по-малко пушат.

 

По този начин производителите на цигари реагират на постоянно спадащото търсене в развитите страни: през 2013 година продажбите в света, без тези в САЩ и Китай, са спаднали с 3 процента спрямо 2012, а през 2014 година продажбите в страните от ЕС са паднали дори с четири на сто. Philip Morris International , която държи 28% от европейския пазар на цигари, смята, че това се дължи основно на тежките икономически проблеми и свързаната с тях по-висока безработица в тези страни.

 

Друг фактор са неблагоприятните тенденции, свързани с валутите на някои страни като Бразилия, ЮАР, Япония и Австралия. Това също допринесе за намаляване на приходите от продажби - въпреки рекордното в историята на фирмата повишаване на цените на цигарите.

 

cigarette-diseaseПовечето европейски държави въведоха ограничителни мерки срещу тютюнопушенето. В същото време се промени и законовата база - ЕС затегна регулаторната си хватка и наложи на производителите да поставят на опаковките отблъскващи снимки, показващи пораженията от тютюнопушенето, като възпираща мярка най-вече за младите хора. Австралия пък ограничи силно рекламата на цигари и вдигна данъка върху тях. Същото сториха и Филипините, които са деветият по големина пазар на цигари в света.

 

Всички тези неблагоприятни фактори карат потребителите на тютюневи изделия да търсят по-евтини алтернативи. Много пушачи си купуват тютюн, за да си свиват цигари. Тютюневият бранш пък се опитва да оцелее чрез свиването на производствените разходи. Много от големите концерни приеха програми за икономии, които включват и закриването на фабрики в Европа. По този начин Philip Morris International, който държи марките Marlboro, L&M, Philip Morris и др., успя да спести през миналата година 300 млн. долара и се надява на подобен резултат и през новата година. Браншът обаче иска не само да оцелее, но и да продължи да се разраства. Затова повечето от производителите залагат на изцяло нови продукти.


Електронната цигара


През 2013 година в света са били продадени електронни цигари за 2,5 милиарда долара, половината от тях - в САЩ. След около 4-5 години се очаква продажбите на Е-цигари само в САЩ да достигнат 10 милиарда долара годишно. След известни колебания, всички производители предлагат вече тъй наречената електронна цигара. При нея се загрява течност с никотиново съдържание, при което се отделя пара, а не дим, която пушачът вдишва.

 

При електронната цигара се загрява течност с никотиново съдържание, при което се отделя пара, а не дим. Освен това Philip Morris International разработва и някои други нови продукти, които са по-малко вредни за здравето от цигарите и които, за разлика от електронната цигара, обаче съдържат тютюн. В най-напреднала фаза са разработките за продукти, при които тютюнът не се изгаря, а само се загрява. Продукт, базиращ се на тази технология, беше пуснат през ноември в Япония, а Италия е избрана за пълви пробен пазар в ЕС.


За по-скъпи цигари


В Германия пушачите съставляват 1/3 от населението на страната. Представително проучване показва, че германците биха приели по-нататъшно поскъпване на цигарите като мярка в защита на здравето. То е проведено от социологическия институт YouGov по поръчка на агенция ДПА и показва, че 42 на сто от анкетираните се обявяват за вдигане на цените на цигарите. Всеки трети смята сегашните цени за адекватни, а всеки четвърти смята, че цигарите трябва да поевтинеят. В момента една кутия цигари с 19 къса струва средно около 5 евро. Най-евтините цигари струват 3,50 евро, а най-скъпите - двойно повече.

 

   *** По материали на  Дойче Веле

 

Оценете статията:
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 20 Юли 2019
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense