1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Съдържание на магазина

Последно от форума

  • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Електроника DNA200 на Evolv

Публикувано от на в Електроника
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3431
  • Абонирайте се
  • Печат
Предна - Следваща >>

Страница 1 от 5

DNA200-1Dimension Engenering LLC - по известна като Evolv извади на пазара нова електроника - DNA200D. Какви са новостите? - много нови неща, най напред мощността от 200W, захранването с LiPo батерия (входния ток на платката е 23А максимално), батерията е 3S тоест три клетъчна батерия на 11,1V номинално напрежение, благодарение на това напрежение КПД-то на DC/DC конвертора е вдигнат до 97% !! Отново имаме температурен контрол, но най интересното е че вече всичко можем да регулираме през USB интерфейса от компютъра.

 

 

Софтуера EScribe на Evolv е изключително иновативен и има в себе си невероятно много функции за управление и контрол на DNA200. Допълнително с него можем да надстройваме фирмуера на електрониката DNA200. По софтуера се работи много - само за няколко седмици излязоха 2 нови версии на самия софтуер и 2 версии на фирмуера. Упдейта става автоматично след като потвърдим. Ако не ни харесва фирмуера можем винаги да заредим някой от старите.

 

Още за хардуера - като главен прицесор е използван чипа на Atmel - Smart SAM D20 model E17A-U. Towa e ARM Cortex процесор на 48 Мхц със 128 К флаш памет 32 bit real time clock, 6 серийно SERCOM интерфейса, 12 bit 350 KHz ADC конвертор 10 bit 350 KHz DAC  конвертор, 2 аналогови компаратора и още тонове възможностти. Крайните ключови транзистори са HAB 520 014 NE2LI  OptiMOS N канални по 100А и с преходно съпротивление Rds = 1,4 mOm. Чипа за баланс и контрол на зареждането е BQ76925.

 

Изводите от платката вече не са с отвори а с пътечки за по лесно запояване на дебелите проводници нужни за съответния голям ток. Само изводите за допълнителните бутони са по стария начин с отвори. Всичко е на една платка - електрониката, зареждането, куплунга за контрол на клетките на батерията и USB интерфейса.

 

Софтуера както вече казах е съм невероятни възможностти. Всеки почитател многото настройки би се възхитил от възможностите които дава. Можем да правим профили с настойки за всеки изпарител който ползваме, можем да сменяме надписите които излизат на дисплея със свои (надписите са битмапи 128х32 px), като разбира се цялата "тема" може да бъде записвана. Може да определяме екрана ляв или десен да бъде, грешките за колко време да се появяват и как, определяме какви данни да се показват на дисплея като ги избираме от падащи менюта, данните могат да са различни за режим ползване и режим зареждане. 

 

Charging-FieldТук тънък момент е че за да виждаме при зареждане данните трябва да изчакаме 60-66 сек. в това време дисплея загасва а по подразбиране яркостта при зареждането е на 0% - променяме я на 30-35% и виждаме параметрите. В параметрите за самия мод задаваме типа и капацитета на батерията която ползваме, в новите версии на софтуера вече има и вграден тестер за батерията, който я тества под натоварване (слагаме подходящ изпарител разбира се) и калибрира показанието за заряд на батерията да е вярно. Също можем ръчно да пипаме тази диаграма, да зареждаме такава или записваме.

 

Има много настройки за мощността в различните режими кантал/никел както и разни температурни настройки касаещи температурата на електрониката по време на работа и по време на зареждането. Тук на малшанса нещо лошо да се докато мода е оставен да се зарежда не е дадена никаква възможност. Има опция дори на разменим бутоните + и - .

 

Това което е също иновативно това е възможността да съставим своя собствена крива на промяната на съпротивлението на изпарителя спрямо температурата. Така можем да ползваме освен никела и друг материал за изпаряване с температурен контрол. Тази крива можем да запазим или да заредим готова такава. Скоро вероятно ще се появят по форумите различни настройки на нагреватели - с тези готови сетинги лесно можем да настроим своя мод.

 

Друга интересна настройка е заключването на съпротивлението на изпарителя. Ако вследствие някакакъв лош контакт то се променя ние можем да го заключим от софтуера. Можем да стартираме анализатора на изпарители който ще свали и анализира всички данни за него. EScribe разполага със сериозен мониторинг на процесите в DNA200 - можем да гледаме и записваме всички параметри които могат да бъдат измерени.

 

Няма да се спирам на секцията за Разработки която тепърва ще се допълва. Интересна възможност има ако напрежението на отделна клетка на батерията падне под 2V по някаква причина можем да стартираме анализатор на това защо се е стигнало до там - при активиран акаунт в Evovl данните се пращат в сървъра за оценка на ситуацията.

 

Ето и оригиналната потребителска инструкция
Оценете статията:
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 16 Юни 2019
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense