1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Съдържание на магазина

Последно от форума

  • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Приготвяне на течности - основни правила - "Зреене" на течностите

Публикувано от на в Никотинови течности
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4230
  • Абонирайте се
  • Печат
<< Предна - Следваща

Страница 2 от 2

 

diy-e-juice-pg-vgДобавянето на аромат в базата (никотинова или не) завършва процеса на правенето на течност. Количеството на аромата който добавяме зависи от съответния производител и от нашия вкус разбира се. Процентното съотношение на течност и аромат варира между 2% и 20%. Така наречените “шотове” аромати с голямо съотношение течност/аромат за които се препоръчва около 20% съотношение са предназначени за бързо употреба. Предварително разтворения аромат (обикновенно в пропилен гликол) си налива в базата и след няколко часа до няколко дена е готово за употреба.

 

Шотовете са чудесна възможност бързо да си направим течност, но цените тук са високи а процентното съотношение много голямо. Най често ароматите с които се правят течностите са между 2% и 5% - малко съотношение изисква аромата да престои в базата по дълго време за да се отвори напълно и я овкуси.


Времето за това “узряване” варира между две седмици и месец в зависимост от самия аромат и колко бързаме да пробваме направеното. Чакането тук е добродетел която се отплаща, много от ароматите се отварят напълно чак на втория месец, постепенно излизат финни нюанси на вкуса и аромата.

 

Процесът на самото “зреене” е плътно свързан с окисляването на никотина в базата. Това е важен момент който не трябва да се пропуска! Никотина е съединение което реагира силно на кислород и светлина а също така и на топлина. Направата на течности без никотин изисква по дълго време на “узряване”

 

Разбъркването на току що направената течност и периодичното отваряне на шишенцето ускорява процеса. Какво може да се направи обаче за по бързото “зреене”? Просто е - засилваме факторите които влияят на това - кислород и топлина. С постоянно разбъркване/разбиване ние вкарваме кислород в течността и ускоряваме процеса.

 

Има още варианти за засилване на процеса на съзряване - постоянно разбъркване с нагряване на течноста, както и принудително вкарване на въздух. Такава възможност дават машинките за разбъркване на течности - има варианти със загряване както и без. Принципно това са магнитни бъркалки при които движението се предава безконтактно от машината към съда в който в течността. Движението се осъществява с въртящи се магнити в машината и с специален магнит който се намира в съда с течност за разбъркване.

 

 

Бъркалката има обороти които могат да се регулират в зависимот от това колко гъста (съдържание на глицерин) е течността. При по гъста течност или чист глицерин оборотите трябва да бъдат по ниски, също е от значение и какво количество течност има в съда.

 

 

Опцията на бъркалка със загряване още повече ускорява процеса на “зреене” Като пример - разбъркването с бъркалка с нагряване може да ускори процеса до 4 пъти. Наличието на таймер на бъркалката създава удобството на нагласим времето в което ше работи машината. Удобно е бъркалката да има таймер за по дълъг период от време - примерно 24 часа или повече.

 

IMG 7460

 

За по напреднали потребители може да се предложи варианта в който в течността която се бърка да се вкарва принудително въздух - това ускорява още 2 пъти целия процес, заради увеличаването на окислителните процеси с бъркането на течност богата на кислород.

 

След като нашата течност вече е готова трябва да помислим за нейното съхраняване. Процеса на “зреене” който възбудихме след достигане на необходимите аромат и вкус трябва да бъде спрян, защото преокисляването на никотина с времето ще развали вкуса. Оставените на произвола течностти (отворени, на слънце) деградират както вкусово така и на цвят което лесно се забелязва.

 

За да не става това съдовете в които съхраняваме течностите за изпаряване се напълват максимално догоре за да няма въздух и се държат на тъмно и хладно място. Така дори след няколко години с голяма степен на вероятност вашите течности ще бъдат съхранени и няма да имат съществени промени в тях.

 
Оценете статията:
Адрес за обратна връзка за статията
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Сряда, 20 Март 2019
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense