1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Съдържание на магазина

Последно от форума

 • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Приготвяне на течности - основни правила - "Зреене" на течностите

Публикувано от на в Никотинови течности
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 5604
 • Абонирайте се
 • Печат
<< Предна - Следваща

Страница 2 от 2

 

diy-e-juice-pg-vgДобавянето на аромат в базата (никотинова или не) завършва процеса на правенето на течност. Количеството на аромата който добавяме зависи от съответния производител и от нашия вкус разбира се. Процентното съотношение на течност и аромат варира между 2% и 20%. Така наречените “шотове” аромати с голямо съотношение течност/аромат за които се препоръчва около 20% съотношение са предназначени за бързо употреба. Предварително разтворения аромат (обикновенно в пропилен гликол) си налива в базата и след няколко часа до няколко дена е готово за употреба.

 

Шотовете са чудесна възможност бързо да си направим течност, но цените тук са високи а процентното съотношение много голямо. Най често ароматите с които се правят течностите са между 2% и 5% - малко съотношение изисква аромата да престои в базата по дълго време за да се отвори напълно и я овкуси.


Времето за това “узряване” варира между две седмици и месец в зависимост от самия аромат и колко бързаме да пробваме направеното. Чакането тук е добродетел която се отплаща, много от ароматите се отварят напълно чак на втория месец, постепенно излизат финни нюанси на вкуса и аромата.

 

Процесът на самото “зреене” е плътно свързан с окисляването на никотина в базата. Това е важен момент който не трябва да се пропуска! Никотина е съединение което реагира силно на кислород и светлина а също така и на топлина. Направата на течности без никотин изисква по дълго време на “узряване”

 

Разбъркването на току що направената течност и периодичното отваряне на шишенцето ускорява процеса. Какво може да се направи обаче за по бързото “зреене”? Просто е - засилваме факторите които влияят на това - кислород и топлина. С постоянно разбъркване/разбиване ние вкарваме кислород в течността и ускоряваме процеса.

 

Има още варианти за засилване на процеса на съзряване - постоянно разбъркване с нагряване на течноста, както и принудително вкарване на въздух. Такава възможност дават машинките за разбъркване на течности - има варианти със загряване както и без. Принципно това са магнитни бъркалки при които движението се предава безконтактно от машината към съда в който в течността. Движението се осъществява с въртящи се магнити в машината и с специален магнит който се намира в съда с течност за разбъркване.

 

 

Бъркалката има обороти които могат да се регулират в зависимот от това колко гъста (съдържание на глицерин) е течността. При по гъста течност или чист глицерин оборотите трябва да бъдат по ниски, също е от значение и какво количество течност има в съда.

 

 

Опцията на бъркалка със загряване още повече ускорява процеса на “зреене” Като пример - разбъркването с бъркалка с нагряване може да ускори процеса до 4 пъти. Наличието на таймер на бъркалката създава удобството на нагласим времето в което ше работи машината. Удобно е бъркалката да има таймер за по дълъг период от време - примерно 24 часа или повече.

 

IMG 7460

 

За по напреднали потребители може да се предложи варианта в който в течността която се бърка да се вкарва принудително въздух - това ускорява още 2 пъти целия процес, заради увеличаването на окислителните процеси с бъркането на течност богата на кислород.

 

След като нашата течност вече е готова трябва да помислим за нейното съхраняване. Процеса на “зреене” който възбудихме след достигане на необходимите аромат и вкус трябва да бъде спрян, защото преокисляването на никотина с времето ще развали вкуса. Оставените на произвола течностти (отворени, на слънце) деградират както вкусово така и на цвят което лесно се забелязва.

 

За да не става това съдовете в които съхраняваме течностите за изпаряване се напълват максимално догоре за да няма въздух и се държат на тъмно и хладно място. Така дори след няколко години с голяма степен на вероятност вашите течности ще бъдат съхранени и няма да имат съществени промени в тях.

 
Оценете статията:
Адрес за обратна връзка за статията
 • Гост
  Hristiqn Stoyanov Неделя, 21 Април 2019

  Значи никой нищо не може да обясни както трябва от къде се взима глицерола или колко да се сложи и колко количество ще излезе. То хубаво е обяснено кое какво е ама да бяхте писали и количество!!!?

 • Admin
  Admin Неделя, 21 Април 2019

  Глицерин може да се вземе от много места, има фирми които предлагат пропилен гликол и глицерин. За съжаление обаче много често, партидите има миризма. Можете да опитате да вземете от Валерус София. За количеството какво да ви кажа - то е процентно съотнощение 50/50, 60/40, 70/30, 80/20 от двете. Намисляте си количество база която ви е необходима и с процентите пресмятате какво ви е нуждо от двете. В сайта има имейл за контакт - пишете ми, предлагам готови бази във всякави разновидности.

Коментирайте

Гост Неделя, 16 Юни 2019
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense