1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Съдържание на магазина

Последно от форума

  • Няма мнения

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Кое причинява най много смърт в света?

Публикувано от на в Електронни цигари
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1794
  • Абонирайте се
  • Печат

smoking killГлобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди непушачи.

Ако правителствата по света не предприемат необходимите мерки - до 2030 г. преките жертви от употребата на тютюн биха нараснали на 8 милиона годишно, смятат експертите от СЗО, като отчитат, че тютюнопушенето е първата и най-голяма причина за смърт в световен мащаб.

  

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от 500 000 души всяка година, съобщават от БТА. Смята се, че 25 % от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 % от всички смъртни случаи в ЕС могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

 

В страните, участващи в проекта, между 26 % и 78 % от учениците са пушили цигари поне веднъж в живота си, като най-висок е този процент сред младежите в Латвия - 78 %. Следват Чехия - 75 %, Хърватска, Естония, Литва и Словакия - 70 %, България - 66 %.

 

Законът за здравето у нас забранява от 1 юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1500 лева, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лева. Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези мерки. Атака вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

 

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи в телевизионно изявление, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

 

Оценете статията:
Отбелязана с: опастност тютюнопушене
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 20 Юли 2019
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense