1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Сайта е преместен! Има нов сайт.

Сайта е преместен! В новия сайт са прехвърлени всички стоки, клиенти и поръчки. Адреса е същия: https://smoking-maniac.com Ако не влизате в новия сайт а в стария - изтрийте кеша на браузъра.

Всички стари запомнени линкове няма да работят! В този сайт поръчки повече не могат да се правят.

Съдържание на магазина

Смокинг Маниак

Блог за публикации на всичко свързано с електронните цигари.
Ще се радваме да участвате заедно с нас чрез своите коментари и препоръки.

Приготвяне на течности - основни правила

Публикувано от на в Никотинови течности
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 8595
 • Абонирайте се
 • Печат
Предна - Следваща >>

Страница 1 от 2

e-liquid

 

Много от потребителите ползват течности за изпаряване които си приготвят сами. Това е един от начините за по напреднали с който можете да направите течност по ваш вкус и пропорции.

 

Съдържанието на течностите не е тайна за никой - пропилен гликол PG, глицерин VG, никотин и аромат. От всичките съставки единствено аромата е е неизвестно съдържание, дори и когато е написано на етикета ябълка, круша, ягода, ананас и т.н. Почти всички аромати са химически продукт - тоест определени химически съединения които се синтезират за да усетим вкус и мирис. Няма голям повод за притеснение, защото всички почти всички аромати по света се правят по този начин. За ароматите ще има друга статия в блога.

 

 

Сега да се върнем на правенето на течностти. Съотношението пропилен глигол и глицерин което е базата на течността се определя от вкуса на всеки потребител. Повечето почитатели на стегнатата дръпка - MTL предпочитат съотношение 50/50, при любителите на инхалаторните изпарители това съотношение много варира - от 40/60 VG/PG до чист глицерин.

 

Няма формула по която да се определи кой какво ще хареса, но са важни няколко прости принципа. Глицерина е компонента който генерира повече пара, но хубавата страна има и няколко особенности - глицерина е гъста течност която не напоява добре памуците/фитилите на изпарителите или по скоро не попива така лесно като пропилена. Не всеки изпарител може да работи добре с течности с повече глицерин - трябва да се съобразите със това.

 

Втората особеност на глицерина е че на вкус е сладък (от гръцки гликерос — сладникав), голямото му съотношение прави вашите течности сладки по принцип и това може да не ви допадне. Пропилен гликола няма изразен собствен вкус, но парата която произвежда при изпаряване е по малко. Ако ползвате течност с голямо съдържание на пропилен гликол трябва добре да огледате памука/фитилите които ползвате. Трябва да се събразите със факта, че като по рядка течност е по голяма вероятността да протече при малко количество памук например.

 

Битува определението, че пропилен гликола дава така наречения “удар” в гърлото по подобие на тютюневите цигари. До някаква степен е вярно, защото глицерина има мекота при изпаряването, но някои бивши пушачи търсят друго усещане. Усещането за “удар” идва в някаква степен от съдържанието на никотин и в най голяма степен от температурата на изпаряване.

 

Колкото е по висока температурата на изпаряване толкова е по силен “удара” (изключвайки другите фактори разбира се). Увеличаването прекомерно тази температура се стига чак до лютиво усещане - аналогия с изгарянето на тютюна в цигарата. Изключително вредно е да се следва това усещане и да се прекалява с него. Никотиновото засищане няма общо с така наречения удар - добре е да се разграничат ясно нещата.

 

Глицерина има точка на кипене 290 гр. а пропилен гликола - 188 гр. смесването на двете течности обаче не прави ново химическо съединение със средна точка на кипене. При температура на изпаряване над 200 (220 гр.) вкусът на течността започва да се променя докато стигне чак лютиво усещане на изгаряне, защото точно това се случва - течността над температурата на кипене отива към изгарянето. Мисля, че няма отделяне на полезни съставки при горенето!

 

След като се запознахте с някои особенностти на базовата течност крайно време е да преминем към целта на темата - смесването и магията “узряване” на течноста.

 
Оценете статията:
 • Гост
  Hristiqn Stoyanov Неделя, 21 Април 2019

  Значи никой нищо не може да обясни както трябва от къде се взима глицерола или колко да се сложи и колко количество ще излезе. То хубаво е обяснено кое какво е ама да бяхте писали и количество!!!?

 • Admin
  Admin Неделя, 21 Април 2019

  Глицерин може да се вземе от много места, има фирми които предлагат пропилен гликол и глицерин. За съжаление обаче много често, партидите има миризма. Можете да опитате да вземете от Валерус София. За количеството какво да ви кажа - то е процентно съотнощение 50/50, 60/40, 70/30, 80/20 от двете. Намисляте си количество база която ви е необходима и с процентите пресмятате какво ви е нуждо от двете. В сайта има имейл за контакт - пишете ми, предлагам готови бази във всякави разновидности.

Коментирайте

Гост Сряда, 08 Юли 2020
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense