1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Сайта е преместен! Има нов сайт.

Сайта е преместен! В новия сайт са прехвърлени всички стоки, клиенти и поръчки. Адреса е същия: https://smoking-maniac.com Ако не влизате в новия сайт а в стария - изтрийте кеша на браузъра.

Всички стари запомнени линкове няма да работят! В този сайт поръчки повече не могат да се правят.

Съдържание на магазина

Новини за е. цигарите

For the latest headlines visit Google News.
Прочети още...
Понеделник, 08 Октомври 2012 23:36

Литиево-йонни батерии

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Напоследък ми се случва твърде често да слушам истории за онова, което продавачите по магазините съветват купуващите лаптопи относно батериите им. И да, въпросът как да се грижим батерията, удължавайки живота и, е често задаван, лошото е, че в големите вериги, а според историите на клиенти и познати – всъщност почти навсякъде, върлуват някои митове и легенди, които не само не са полезни за батерията, но и напротив, водят до по-бързото износване и намаляване на времето, което тя може да поддържа ноутбука в работно състояние или sleep режим. За Li-Ion батериите има изписано доста, но повечето е под формата на общи съвети, някои от които доста спорни. ще се опитам да обхвана с подробности и тях, понеже някои заслужават внимание.

batteries-chargingВ лаптопите днес масово се използват Li-Ion батерии (от литиево-йонни), най-често – между 6 и 8-клетъчни, понякога и 4-клетъчни в по-тънките ултралеки лаптопи. Разбира се, доста производители предлагат и заместители с повишен капацитет (9 и 12-клетъчни), но и цената им обикновено е солена за вкуса на българина. Най-често батериите са с капацитет 4400~4800 mAh за 6-клетъчните батерии (5800 mAh в серията Acer Timeline, откъдето и удълженото работно време) – капацитет, който осигурява около час наистина натоварена работа за съвременните лаптопи с цени около 1000-1500 лева и до два и половина часа браузване при подходящи настройки. последното е по-скоро пожелателно и често може да се случи само при четене на текст при минимална яркост на екрана.

 

Няколко стъпки (всъщност всички) за удължаване на времето, което работите на батерия чрез внимателни настройки на енергоспестяващите функции, може да прочетете тук, отнасят се за Windows Vista, но почти всички са актуални и в новия Windows 7. От своя страна Windows XP не е особено подходящ за лаптопи именно заради липсата на добро управление на въпросните функции, макар да е изначално по-лек и да товари по-малко системата (което не е напълно вярно, защото се товари основно паметта, а тя не е сериозен консуматор).

 

Основни неща, които трябва да знаете за Li-Ion батериите

 

Батерията е консуматив
Независимо от това до каква степен се стараете да запазите живота на батерията си, приемете, че тя е консуматив. Все още няма достъпни, масови технологии, които да позволят производството на издръжливи батерии, чиито характеристики не се променят с времето, броят цикли и работните условия. Производителите на батерии използват различни нововъведения за намаляване на последствията от негативните страни на технологията за производството на този тип батерии, но като цяло литиево-йонните батерии имат някои непреодолими за момента недостатъци, които ограничават живота им в рамките на максимум около 3-4 години нормално ползване, при което след толкова време ще се използват само част от първоначалните способности на батерията.

 

Обикновено производителите дават между 6 месеца (минималният срок, който имате по закон според ЗЗП) и 1 година гаранция на батерията, като това включва нормалната работа, но не се отнася за намаляването на времето на работа в режим на захранване от батерия поради нейното износване и намален капацитет, тъй като те са изключително силно зависими от начина, по който ги употребявате. В допълнение – в евтините лаптопи логично няма да намерите най-качествените батерии, но самата оценка на качеството на батериите е невъзможна без лаборатория и подходящо ообрудване, освен това е начинание, което няма да промени нищо, защото изборът на батерии от производителите зависи от цената на крайния продукт.

 

Моят съвет е винаги да мислите за резервна батерия, по възможност с по-висок капацитет, ако смятате да използвате ноутбука си преди всичко, когато не е включен в ел. мрежата. Батерии у нас се намират относително лесно за марки като Dell, HP, Lenovo и Toshiba, но за останалите марки е по-вероятно да се наложи да търсите навън. Всъщност съветът ми е да го правите и за изброените марки, понеже цената на китайските алтернативи в ebay често е в пъти по-ниска от цената на оригиналните батерии, предлагани от дистрибуторите. също както с консумативите на принтерите. Естествено, това трудно може да се приложи за специализирани батерии като тези на скъпите ноутбуци (сериите с цени над 250 лева рядко са с точно “обикновени” батерии), но никога не пречи да опитате, а за по-евтините лаптопи няма никакъв смисъл да плащате нещо от порядъка на над 150 лева през сервизен канал, когато може да си купите батерия от Хонг-Конг, която ще ви струва седмица чакане и под 100 лева с все пътя. Разлика в качеството с оригиналните батерии на евтините ноутбуци рядко ще има.

 

Капацитет на Li-Ion батериите:
Означеният капацитет на батерията е едно, а онова, което Windows, или повечето стандартни софтуери виждат и могат да използват – съвсем друго. Онова, което според Windows е 0%, всъщност означава, че батерията има минимален остатък от енергия, който е необходимо да запази, защото в противен случай ще спре да функционира. Не съхранявайте батерии с такъв минимален заряд сълго (вижте частта “Съхранение на Li-Ion батериите” по-долу), защото има реална опасност батерията да се доразреди докрай, а това е фатално за нея. Максималният заряд е теоретичен и след време ще се промени – това е част от стареенето на батерията, което е неизбежно, но ефектът от него може да се сведе до минимум. Повече може да прочетете в частта “Правилна експлоатация” на този материал. Освен това, максималниат заряд по принцип варира – т.е. при посочени 4800 mAh спокойно може да е над 5000, но може и да е 4600 mAh, което няма как да установите предварително и е резултат от технологията на производство на тези батерии.

 

Работни условия:
Литиево-йонните батерии имат проблем с високите температури. Ако батерията работи при 0 градуса по Целзий, времето за разреждане ще се удължи спрямо работа при по-висока температура, но пък при 0 градуса трудно ще заредите батерията. Температури над 80 градуса са потенциално опасни не само за батерията, а и за устройството и дори за живота ви (макар последното да е просто опит да ви сплаша). Работната температура е важна и поради особеността на тези батерии да се нагряват при разреждане (т.е. когато се използват), което увеличава вътрешното им съпротивление – а от своя страна то намалява изходните напрежения, след което “изстискването” на капацитета на батерията се ускорява, което води до затворен кръг и логично намаляване на работното време.При лаптопите батерията обикновено е отзад или отдолу, близо до източниците на топлина, което трудно би позволило да държите батерията охладена.

 

Този вид батерии се влияят силно и от “силата” на консумацията – бързото разреждане благодарение на високо натоварване скъсява времето на работа. Именно поради това се използват и батерии с повече клетки, понеже при тях консумираната мощност не води до бързо повишаване на вътрешното съпротивление със скоростта, с която това се случва с батериите с малко клетки. По практично е да използвате лаптопа в режим на минимална консумация – не само, защото така ще работи по-дълго заради понижената консумация, но и поради намалените изисквания към захранването – при голямо натоварване лаптопът ви консумира повече и по-бързо, което силно намалява времето на работа на батерия. Оттук би следвало да разберете, че не само не е добре да играете игри (които товарят всички компоненти на лаптопа) докато работите на батерия защото така лаптопа консумира повече мощност и запасът на батерията ще свърши по-бързо, но и защото изкуствено намалявате този запас заради бързото разреждане на батерията.

 

За пример може да използвам светкавицата на фотоапарат – като консумация тя не е далеч от самият фотоапарат, но изключително скоростното натоварване изтощава батериите бързо, те загряват (вадил съм от светкавицата си алкални батерии, които не можах да задържа в длан), вътрешното съпротивление нараства, максималната им мощност намалява и отново попадаме в затворен кръг, резултатът от който е изключително бързо изтощаване на заряда. Самият апарат би използвал тези батерии доста по-дълго, понеже не изисква същото напрежение по време на работа, макар че за същия брой снимки консумира също толкова енергия.

 

Съхранение на Li-Ion батериите:
Литиево-йонните батерии имат много нисък саморазряд – това означава, че при идеални условия зарядът на батериите намалява малко по малко докато се изчерпа. Този саморазряд зависи от околната температура и е най-нисък при температури, достижими само от хладилника ви, както и от нивото на заряд – ако батерията е напълно заредена, ще страда от по-силен саморазряд. Специалистите препоръчват ниво на заряда при съхранение от порядъка на 40% и съхранение при температури под 10 градуса (не се увличайте, фризерът никога не е бил подходящо място за техника).

 

Какво е “цикъл” при Li-Ion батериите и как се зареждат
За разлика от други видове батерии, където всяко зареждане, независимо дали батерията е била донякъде заредена, се води “цикъл” поради самото естество на зареждане, то при литиево-йонните батерии цикълът означава сбора от зареждания, по време на които батерията е получила заряд с общия си капацитет. На графиката по-долу се опитах да представя това визуално – независимо колко е бил първоначалният заряд при покупката на лаптопа, батерията ще е направила “един цикъл” едва след като е била разредена на общо 100% от капацитета си и заредена също толкова.

 

laptop-li-ion-battery-charge-recharge-cycle-explained-588x73
Както виждате, всяко зареждане до относителните 100% само по себе си не представлява пълен цикъл. Сборът от тези зареждания, който формира 100% от заряда, и съответният разряд, могат да се посочат като "цикъл".

 

Самото зареждане също играе роля за дължината на живота на батериите, защото става на няколко етапа , които понякога производителите прескачат, за да ускорят процеса, подавайки по-високо напрежение по време на заряд. Няма да се спирам на него, тъй като по подразбиране нямате никакво влияние над него – лаптопът и батерията сами управляват напреженията с които се зарежда тя.

 

Защо не е нужно Li-Ion батерии да се разреждат и зареждат докрай?
За разлика от метал-хидридните батерии, Li-Ion батериите не страдат от ефекта на “паметта”, който ограничава максималният им капацитет, когато дълго време не са зареждани “открай до край”. Именно това, наред с намаленото тегло и добър капацитет, е едно от основните им предимства, които ги прави относително лесни за експлоатация, особено в устройства като лаптопи и телефони, където нямате контрол над това как се разрежда и зарежда батерията.

 

Чувал съм препоръки това да се прави периодично, но от личния си опит не съм забелязал това да има какъвто и да е ефект над живота на батерията, освен като форма на “reset” над електрониката, която индикира нивото на заряд. При всички положения няма да загубите нищо, ако го правите веднъж на 3 месеца, така или иначе не може да разредите батерията наистина докрай – обикновено Windows ще индикира, че зарядът привършва на 10% от видимият за операционната система заряд и ще угаси компютъра при достигане на 5% от заряда с цел да избегне евентуални загуби на информация, т.е. каквото и да правите, ще може да разредите батерията не точно “докрай” и съответно ще я заредите не точно “открай”.

 

     *** Материала е от http://mobility.bg/

Прочетена 2845 пъти Последно променена в Сряда, 03 Април 2013 15:37
Влезте, за да коментирате
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense