1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Сайта е преместен! Има нов сайт.

Сайта е преместен! В новия сайт са прехвърлени всички стоки, клиенти и поръчки. Адреса е същия: https://smoking-maniac.com Ако не влизате в новия сайт а в стария - изтрийте кеша на браузъра.

Всички стари запомнени линкове няма да работят! В този сайт поръчки повече не могат да се правят.

Съдържание на магазина

Новини за е. цигарите

For the latest headlines visit Google News.
Прочети още...
Сряда, 03 Април 2013 10:59

Анатомия на батерията със защита

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Съдържание:

RCR123 NL166Голямо разпостранение получават вече така наречените батерии със защита. Ползват се преди всичко за цигари - ръчни модове при които липсва електроника, както и за всички случай когато няма нищо което да ви предпази от късо или увеличена консумация. С нарастването на мощността на батериите до над 3000 mAh в графиките за работата им се появиха и стойности на консумация по 10 А. Батерия способна да даде такъв ток може и да породи сериозни проблеми при късо съединение, при презареждане и т.н. Възможна е и експлозия която ще нанесе поражения върху техниката и не дай си боже върху самия човек. Ще се опитам да дам обяснение какво представлява защитата.

 

При защитена батерия (надявам се) ще включват следните защити:
PTC, защита срещу висока температурата и косвено вследствие тока и ще се нулира автоматично.
CID (CID = current interrupt device) или клапата за налягане, ще забрани батерията за постоянно ако налягането е високо в клетката (може да се дължи и на презареждане).
PCB ще защити срещу преразреждане , презареждане в зависимост от дизайна на PCB ще се рестартира автоматично или когато батерията се сложи в зарядното устройство.

 

ProtectedBattery bg1

 

Незащитени са батериите на които липсава защита с PCB, но обикновено имат PTC и CID. Защитата на PCB е силно препоръчително за някои LiIon батерии (LiCoO2). Сега ще ви покажа как точно тази платка е монтирана в LiIon батерия.

DSC 6234       DSC 8584

Батерията е 18650 батерия, с това име тя е трябвало да бъде 18 mm в диаметър и 65 мм. Тези измервания не се вписват в реалноста напълно, батерията е  няколко мм по-дълъга и има малко по-голям диаметър, което се дължи на допълнителна защита ..

Горе илюстрирах как е изградена защитена батерия. Тази конструкция се използва за всеки тип на защитените LiIon батерия, По долу има отворени AW 18650 батерия и Soshine батерия, за да видите допълнителна защита. PTC и клапата за налягане няма да се виждат, защото те са част от оригиналната батерия, но всички останали части на защитата могат да се видят.
DSC 8564Ако клапана за налягането се отвори връзката между вътрешния плюс полюс и външния плюс полюс на батерията ще бъде прекъсната. Поради тази причина тя се нарича CID - устройсто за прекъсване на ток.

Дупката в плюс полюса на батерията е изхода от клапата за налягането от налягане на батерията, това може да се види на много видове батерии. Скрити под плюс са температурния предпазител (резистор PTC), но той не може да се види тук. За батерии с издаден положителен полюс, дупките също ще присъстват в него.

Забележка: Тази защита е достатъчна за някои производителя, за да нарекат батериите си защитени, но фраза като "защитна печатна платка PCB" или "IC защита" покрива батерията с пълна защита.

 

DSC 8583  DSC 8586  DSC 8565  DSC 6235


Обърнете внимание на стесняване в края на батерията и също така изглежда има нещо и по страната на батерията. И двете са признаци, че тази батерия има електронна схема в себе си и обикновено тази схема е разширена защита. За самостоятелни батерии LiIon (LiCoO2) е много важно тази защита да е налице. В опаковки с няколко клетки (батерии) тази схема е обичайно обща за пакета и защитата не е монтирана във всяка клетка.
Батерията с медно дъно и може би някои букви, гравирани в мед също е сигурен знак за защитена батерия, но тя също така предполага, че батерията липсва допълнителна метална пластина, за да се направи усилено дъното.
Забележка: Клетъчна батерия само с една "батерия" в нея а батерия е събирането на клетки, но също така се използва и за една-единствена клетка (това изречение май няма смисъл ?).

 

      DSC 8566     DSC 8567

      DSC 6236

В трите снимки съм отстранил обвивка около батерията и кръга в долната част на батерията вече може да се види, заедно с проводника по страната на батерията.

 

      DSC 8570         DSC 8571

Проводник е свързан към плюс полюса на батерията, а другия край отива към платката в долната част на батерията. Вентилационния отвор от клапата за налягане може също лесно да се види тук, както и още два отвора.

 

      DSC 6238         DSC 6239

На тази клетка полюс плюс е отместен за да се види другия полюс отдолу, това е така, защото той е незадължителен горен полюс, който се монтиран върху батерията.

 


Прочетена 15719 пъти Последно променена в Понеделник, 16 Септември 2013 22:49
Влезте, за да коментирате
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense