1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Сайта е преместен! Има нов сайт.

Сайта е преместен! В новия сайт са прехвърлени всички стоки, клиенти и поръчки. Адреса е същия: https://smoking-maniac.com Ако не влизате в новия сайт а в стария - изтрийте кеша на браузъра.

Всички стари запомнени линкове няма да работят! В този сайт поръчки повече не могат да се правят.

Съдържание на магазина

Новини за е. цигарите

For the latest headlines visit Google News.
Прочети още...
Понеделник, 27 Май 2013 10:58

Типове литиеви батерии

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Съдържание:

Какво е ICR IMR INR батерии? Накратко ...

battery-allIMR = Lithium Manganese е с по-ниско вътрешно съпротивление от ICR
IMR има вградена защита от разряд с голям ток. Тези модели рядко имат вариант със защита, понеже имат вградена такава донякъде.

 

INR = Lithium Nickle са батерии позволяващи висок ток на разряд. Това са по новите батерии.

 

ICR = Lithium Cobalt Rechargeable. Имат висок капацитет, но при по нисък разреден ток. Тук нуждата от защита е най голяма. Тези батерии се използват най вече в лаптопите където има доста електроника около тях която се грижи за това. Там те работят в режим на равномерен разряд за продължително време.

 Случайния потребител на батерията може да мисля, че има само една литиево-йонна батерия. Тъй както има много видове ябълкови дървета, така и литиево-йонни батерии се различават и разликата е главно в катодни материали. Иновативни материали също са включени в анода за да променят или да заменят графита.

 

Учените предпочитат да назоваме батериите от химичното им наименование и използвания материал и освен ако не сте химик, тези термини могат да са объркващи. Таблица 1 предлага яснота чрез включването на тези батерии от трите имена, химически определение, съкращения и кратка форма. (Когато е уместно, този статия ще използва кратката форма.) За да завършите списъка на популярните литиево-йонни батерии, таблицата включва и АМ и Li-титанат, два по-малко известни членове на Li-Ion семейство.

 

Химическо име Материал Абривиатура Къса форма Забележка
         

Lithium Cobalt Oxide(1)


още Lithium Cobalate

или lithium-ion-cobalt)

LiCoO2
(60% Co) LCO Li-cobalt

Висок капацитет,

за камери,

мобилни телефони

Lithium
Manganese Oxide(1
)

още Lithium Manganate


или lithium-ion-manganese

LiMn2O4  LMO

Li-manganese

или шпинел

По безопастно, по-нисък

капацитетот Li-cobalt, но

има висока специфична

енергия и дълъг живот.

Ел. инструменти,

ел. колела, електромобили,

хоби, медицина

Lithium
Iron

Phosphate(1)

 

LiFePO4 LFP 

Li-phosphate

 
  --- " --- 

Lithium Nickel Manganese

Cobalt Oxide(1)

още lithium-manganese-

cobalt-oxide

LiNiMnCoO2

(10–20% Co) 

NMC  NMC    --- " --- 

Lithium Nickel Cobalt

Aluminum Oxide(1) 

LiNiCoAlO2

(9% Co)

NCA  NCA 

 Използвани преди всичко

в електромобилите и мрежи

за съхранение на енергия

Lithium Titanate(2)   Li4Ti5O12 LTO  Li-titanate    --- " ---

 

                           1- Катоден материал 2 - Аноден материал


За да научите повече за уникални характеристики и ограниченията на шестте най-често литиево-йонни батерии ще използваме паяк диаграми за да погледнете в цялостната схема. Ще започнем с Li-кобалт, най-често използваната батерия за високия клас потребителски продукти и след това се преместим в Li-манганови и Li-фосфатни батерии разположени в електрическите инструменти и най-накрая с по-новите играчи като NME, NCA и Li титанат.

 

Lithium Cobalt Oxide(LiCoO2)

Нейната висока специфична енергия прави Li-кобалт популярен избор за мобилни телефони, лаптопи и цифрови фотоапарати. Батерията се състои от кобалтов оксид катод и анод графитен въглерод. Катодът има слоеста структура и по време на разтоварване литиеви йони се движат от анода към катода. Потокът обръща при зареждането. Недостатъкът на Li-кобалт е сравнително кратък живот и ограничени възможности за товар (специфична мощност). Фигура 2 илюстрира структурата

 

LiCoO2

 

 

 

Фигура 2: литиево-кобалтова структура

Катодът има слоеста структура. По време на разреждането литиеви йони се движат от анода към катода, при зареждане потока е обратен.

 

 

 

 


Li-кобалт не може да се зарежда и разрежда при ток по-висок от параметрите си. Това означава, че 18650 клетка с 2400 мА може да се зарежда и разрежда при 2400 mA. Принудителното бързо зареждане или прилагане на натоварване по-високо от 2400 mA причинява прегряване и ненужно стрес. За оптимално бързо зареждане, производителят препоръчва C-норма на 0.8C или 1920 мА. [BU-402, Какво е C-курс?] Задължителната токова защита на батерията ограничава заряд и скорост на разреждане до безопасно ниво от около 1С.
Фигура 3 обобщава производителността на Li-кобалт в условията на специфична енергия или капацитет, специфична мощност или способността да предоставя висок ток, безопасност, производителност при високи и ниски температури, жизнения цикъл и дълголетието и цената.Тази шестоъгълна паякова схема осигурява бърз и лесен анализ на ефективността на батерията.

 

LiCoO2-2

 

 

 

 

Фигура 3: Моментна снимка на средна Li-кобалт батерия
Li-кобалтови превъзхожда по висока специфична енергия, но предлага само умереното действие на специфичната мощност, безопасност и дълъг живот.

 

 

 

 

 

 

Lithium Manganese Oxide (LiMn2O4)

Литиево вмъкване в манганови шпинели е публикувано за първи път в бюлетин за изследване на материали през 1983 година. През 1996 г., Moli Energy комерсиализира литиево-йонна клетка с литиево-манганов оксид като катоден материал. Архитектурата образува триизмерна структура шпинел, който подобрява йонния поток на електрода, което води до по-ниско вътрешно съпротивление и подобрява отдавания ток. Друго предимство на шпинела е висока термична стабилност и повишаване на безопасността, но цикъла и живота му са ограничени.


Ниско вътрешно съпротивление клетки е ключов фактор за бързо зареждане и силнотоков разряд. От батерията 18650, Li-манган могат да бъдат отдадени 20-30А с умерено повишена температура. Възможно е също така да се прилага секундно натоварване с импулси до 50А. A постоянно високо натоварване при този ток ще доведе до прегряването а температурата клетка не може да надвишава 80 ° C (176 ° F). Li-манган се използва за електрически инструменти, медицински инструменти, както и хибридни и електрически превозни средства.

 

Фигура 4 показва кристална формация на катода в триизмерна рамка. Тази структура шпинел която обикновено се състои от ромбоидна форми, свързани в мрежа се появява след първоначалното формиране

 

LiMn2O4

 

 

Фигура 4: Литиево-манганова структура

Катодната кристална формация на литиев и манганов оксид има триизмерна структура, която се появява след първоначалното формиране. Шпинела осигурява ниско съпротивление, но има по-умерена специфична енергия, отколкото Li-кобалта.

 

 

 

 

Литиево-мангановите бетерии имат капацитет който е около една трета по-нисък в сравнение с литиево-кобалтовата, но батерията все още предлага около 50 процента повече енергия, отколкото никел-базирани химии. Гъвкавостта на дизайна позволява на инженерите да увеличат на батерията или оптимално дълголетие (живот), максимално натоварване ток (специфична мощност) или голям капацитет (специфична енергия).

 

Например: Дълго животната версия на батерията 18650 има умерен капацитет от 1100 мА, Високо капацитетната версия е 1500 мА, но има намален живот. Лаптоп производителите вероятно ще изберат високо капацитната версия за максимално време на работа а производителят на автомобили с електрическа задвижваща система ще жертва дълго животната версия за висока специфична мощност по време на работа на другата версия.

Фигура 5 показва паяжина на типична литиево-манганова батерията. В тази таблица всички характеристики са маловажни, но по-новите дизайни са се подобрили по отношение на специфичната мощност, безопасността и живота.

 

LiMn2O4-2

 

 

 

 

Фигура 5: Моментна снимка на типичена Li-манганова батерия
Въпреки, че е умерена в общата производителност, по-новите проекти на Li-мангановите батерии предлагат подобрения в специфичната мощност, безопасността и живота.

 

 

 

 

 


Прочетена 12247 пъти Последно променена в Вторник, 28 Май 2013 09:09

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате
Смокинг Маниак - Фейсбук страница
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Промоции
OSense O-Sense
Смокинг Маниак - Youtube
OSense O-Sense