Измервания със стара батерия
При захранване с една батерия на изхода имаме нефилтрирано, съвършенно правоъгълна честота PWM (ШИМ - широчинно импулсна модулация) на 33,3 херца (което ме изненада), амплитудата от 6,4 V (което е разумно за изхода PWM до 6 волта ), както е измерено чрез AVG средно напрежение много близкo до режима на фиксирано меню.
Когато се захранва от две батерии сигнала е много подобен, само амплитудата е равна на напрежението на батерията, което е доста логично. Както се очакваше, напрежението промени в настройките променя съотношението сигнал / пауза на изхода.
Измервания в RMS разбира се, ще дадат съвсем различно, много повече напрежение - нещо от порядъка на 4.7V RMS на 3.0V AVG (mean).
Под товар от 2 ома картината се променя в случай с една батерията, но не прекалено много: сигналът е правоъгълен с изход PWM, но амплитудата пада до 5.6-5.8V (това изглежда зависи от батерията, не опитвал с някоя хубава) и там има синусоидална пулсация с амплитудна честота от около 1В, значително по-висока от честотата на PWM (още не съм мерил), което показва работата на бустера.
При определяне на напрежението от около 5V пълненето с честота PWM вече е стабилно, и тук след около секунда сигнала от правоъгълен се превръща в линеен (и аз така си мислех в началото, тъй като измерването се стартира направо на 5V). В 3-4V показва напрежение при работата на PWM се вижда ясно.
Измереното по AVG (mean) средно напрежение при заложени 5V е около 4.8V, така, че е възможно да се говори за загуба на 0.2V при същото напрежение. На по-ниско напрежение загубата е по-малка.
С две батерии под товар картината не се различава от тази на празен ход (квадратна вълна с честота 33,3 Hertz, амплитуда равна на напрежението на батерията), средно измереното напрежение е различено от това, определено в настройките на стотни от волта, за някви големи спадове, обаче не говорим. Разбира се, в този режим запълването е по-ниско, отколкото при използване на една батерия (поради висока амплитуда на изходното напрежение), и няма непрекъснато запълване до максимална стойност.
Като цяло, всичко е доста предвидимо и не много по-различно от това, което си мислех, освен, че съм изненадан от такава ниска честота PWM.
Форма на сигнала, заснет с една батерия и товар от 2 ома.
При зададени 3,0V
Виждаме AVG (mean) - 2,99V Амплитуда 5,9V Отчетлива работа на ШИМ-а
При зададени 4,0V
Амплитудата се намаля ( възможно е батерията да не е успяла да се върне в режим) Средното напрежение се държи в зададените норми.
При зададени 4,5V
Всичко е добре, има още запас в ШИМ-а загуби няма, даже има леко повишаване.
При зададени 5,0V
Амплитудата още пада, запълването е докрай, AVG показва малки загуби.
При зададени 5,5V
Както се вижда разликата с 5V е много малка, запълването е докрай, има и загуби. В действителност повече от 5 V от тази батерия не се получават, но имаме падане в амплитудата ! Възможно е батерията да е слаба и да се огъва.